הבור התקציבי: 15 מיליארד שקל ב-2017
הנתונים הוצגו היום לשר האוצר כחלון והם נובעים כתוצאה מעודף התחייבויות וחוסר בהכנסות. חצי מהבור מוסבר על ידי האוצר בהסכמים הקואליציוניים
בניית התקציב הדו-שנתי החלה במשרד האוצר וכעת נחשף כי קיים בור של 15 מיליארד שקל בתקציב של שנה הבאה כתוצאה מעודף התחייבויות וחוסר בהכנסות. חצי מהבור מוסבר על ידי האוצר בהסכמים הקואליציוניים שנחתמו בעת הרכבת הממשלה ותוקצבו בתקציב הקודם.
- הדילמה של הפקידים: מתי יפתחו את התקציב הדו-שנתי לשינויים
- הפוליטיקה הכריעה את הכלכלה: התקציב הבא יהיה דו שנתי
- תקציב דו שנתי: הצמד שהפך את הכנסת ללא רלבנטית
הנתונים הוצגו היום (ב') לשר האוצר משה כחלון בישיבה ראשונה על מצרפי תקציב המדינה (פערי הגירעון אל מול יעד ההוצאה). במהלך הישיבה הציג הכלכלן הראשי, יואל נווה, את תחזית הצמיחה ואגף התקציבים הציג את תחזית ההוצאות.יש לציין כי לפי אומדנים ראשוניים של הלמ"ס שפורסמו היום, התוצר ברבעון הראשון של השנה עלה ב-0.8% בלבד, זאת לעומת תחזיות מוקדמות שעמדו על 2.6%.
מאחר שתקציב הביטחון נקבע בהסכם בין מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, למנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, דן הראל, והוא יעמוד בחמש השנים הבאות על 60 מיליארד שקל לשנה עיקר הקיצוצים יושתו על יתר המשרדים האזרחיים.
למרות זאת כחלון טען הערב בנאום במכללה האקדמית בנתניהו כי בתקציב יהיו "תוספות התקציביות של 2.5 מיליארד שקל לבריאות (חיזוק הרפואה הציבורית בבתי החולים), כ-2.5 מיליארד שקל לתחבורה (רכבות, כבישים, תחבורה ציבורית) וכמיליארד וחצי שקל לחינוך." אולם כמו בשנה שעברה, כחלון לא פירט מה מתוך הסכומים הללו הוא כתוצאה מגידול טבעי ומה מהווה תוספת אמיתית בתקציב. לדבריו, "המספרים האלו זה המינימום ולא המקסימום. אנחנו נכין חבילה רצינית לצמיחה ועידוד הייצוא, ואנחנו לא חוששים לחשוב על הורדת מיסוי בכדי לעודד צמיחה".