השראה עולמית
מזיסר ועד פוטין: הכישלונות של 2014
הם פוטרו מתפקידים בכירים, איבדו את האימפריות שבנו בעשר אצבעותיהם, עמדו במרכזן של סערות ציבוריות או הואשמו בפלילים. אלו האנשים שחוו את הנפילות הגדולות ביותר בשנה החולפת
- 10 המצליחנים של שנת 2014
- דירוג "כלכליסט": אייזק דבח - המנהל הטוב ביותר לשנת 2014
- התגליות המדעיות המובילות של 2014
אלו האנשים שחוו את התרסקות הקריירה שלהם בשנת 2014:
1. יאיר לפיד
ישראלים רבים איבדו את מקום עבודתם השנה, או במילים אחרות, פוטרו. יאיר לפיד הוא אחד מהם. בתחילת החודש פוטר לפיד מתפקידו כשר האוצר על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהודיע לו על כך במכתב ששלח לו בשעות הערב, ובכך ירה למעשה את יריית הפתיחה של מערכת הבחירות 2015.
נסיקתו המטאורית של לפיד, שמפלגתו "יש עתיד" זכתה ל-19 מנדטים בבחירות לכנסת ה-19 והייתה למפלגה השנייה בגודלה בכנסת, מדגישה את גודל הנפילה שהגיעה עם מכתב הפיטורים.
ייתכן וזה היה מכתב הפיטורים הראשון שקיבל לפיד במהלך הקריירה שלו, שכן לפני שנכנס לפוליטיקה בשנת 2010 הוא היה עיתונאי מכובד, סופר מצליח, פריזנטור מרוויח, שחקן, מנחה בטלוויזיה ומגיש חדשות.
2. דניאל בירנבאום
מנכ"ל סודהסטרים, דניאל בירנבאום, הוביל את החברה שמייצרת מערכות סודה ביתיות להצלחה בינלאומית. מוצריה נמכרים במדינות רבות בעולם, והשנה נבחרה סקרלט ג'והנסון להיות הפריזנטורית של החברה. עם זאת, לאחר שנים של הצלחות, תוצאות עסקיות טובות מהתחזיות ושגשוג, הגיעה שנת 2014.
השנה חתכה החברה את תחזיותיה פעמיים, ואף יצאה באזהרת רווח חמורה. עם פרסום אזהרת הרווח באוקטובר אמר בירנבאום: "אנחנו מאוכזבים מאוד מקצב המכירות שלנו ברבעון השלישי של 2014 בארה"ב. למרות ההצלחה שלנו בשנים האחרונות, לשמר את הלקוחות הוותיקים שלנו, נכשלנו בניסיונות לגייס לקוחות חדשים שירכשו את המוצרים".
באוגוסט השנה מכר ג'ורג' סורוס את אחזקותיו בסודהסטרים, על רקע הביקורת הציבורית בעולם על מפעל החברה במישור אדומים. בסוף אוקטובר הודיעה החברה כי תרכז את פעילותה במפעל חדש בלהבים, שהוקם בהשקעה של 300 מיליון שקל. המפעלים באלון תבור ובמישור אדומים צפויים להיסגר עד סוף 2015, ובמסגרת המהלך החברה צפויה לקצץ 250 משרות.
3. מוטי זיסר
בסוף מרץ השנה איבד הטייקון לשעבר מוטי זיסר את משרתו כמנכ"ל ונשיא אלביט הדמיה, לאחר שאיבד את מניותיו בחברה בעקבות חדלות הפירעון אליה הגיעה. שנת 2014 החלה עבור זיסר עם אישור הסדר החוב של אלביט הדמיה, שבעקבותיו איבד את השליטה בחברה ונותר חייב כמיליארד שקל לבנק הפועלים.
עד 2013 הצלחתה של אלביט הדמיה הייתה עצומה, והיא השלימה בהובלת זיסר לא פחות מ-21 אקזיטים מאז שנת 2000. בשיאה הייתה שווה החברה 5.9 מיליארד שקל. השנה שהחלה רע מאוד עבור זיסר רק נעשתה גרועה יותר, כאשר בדצמבר פונו זיסר ורעייתו מהווילה היוקרתית שלהם בכפר גנים ועברו להתגורר עם ביתם. חפצי האמנות של אלביט הדמיה שהיה בבעלותו של זיסר נמכרו במכירה פומבית שהניבה כ-200 אלף דולר.
4. רונאל פישר
ביולי השנה פורסם כי עורך הדין רונאל פישר חשוד שביקש כסף מיו"ר נמל אשדוד המושהה, אלון חסן, כדי להעבירו כתשלומי שוחד לשוטרים. כמה ימים לאחר מכן פורסמו הקלטות של פישר עם חסן. עורך הדין נעצר לאחר שנפגש עם חסן וקיבל ממנו לכאורה תיק ובו 150 אלף דולר. מדובר היה בכסף שניתן לחסן על ידי חוקרי מח"ש לצורך ביצוע העסקה.
המפגש המפליל היה נקודת השיא במה שהחל כשבועיים לפני כן. חסן, שנעצר כחשוד מרכזי בפרשת השחיתות בנמל אשדוד הגיע לרשויות וטען "רונאל פישר אמר לי שיסגרו לי את התיקים נגדי תמורת 150 אלף דולר". החשדות נגד פישר התרחבו מעבר למקרה של חסן והוא נחשד שהציע ללקוחותיו להעביר כספים לשוטרים בתמורה לסגירת תיקים נגדם. כך, פישר, שהתחיל כעיתונאי והפך לעורך דין שייצג לקוחות מפורסמים, הודיע השנה כי הוא מפסיק לעסוק בעריכת דין. "איני יכול להמשיך, הנפש הכריעה", כתב פישר בהודעה על פרישתו מהמקצוע. עד מעצרו שימש פישר גם כשופט בתוכנית "המיזם" בערוץ 2.
5. אבי לוזון
אבי לוזון סיים השנה את תפקידו כיו"ר ההתאחדות לכדורגל אחרי שבע וחצי שנים בתפקיד. בסוף 2013 פרסמה ועדת זליכה לבחינת הניהול בכדרגל הישראלי, אשר מינתה שרת הספורט לימור לבנת את מסקנותיה.
לוזון ספג ביקורת קשה מהוועדה ופרופ' ירון זליכה שעמד בראשה טען בין היתר כי קיימת בעייתיות במבנה הארגוני ובהתנהלות של ההתאחדות, וכי על לוזון לסיים את תפקידו, בשל ניגודי עניינים. עם פרסום המלצותיה אמרה לבנת: "אין לי שום דבר אישי נגד לוזון, רק לא יכול להיות שבראש מערכת יעמוד אדם שיש לו זיקה לאחת הקבוצות. זה ניגוד עניינים מובהק".
6. ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה, שמכהן בקדנציה השלישית שלו, נבחר ב-2007 לאיש השנה על ידי מגזין טיים, אך השנה הוביל את מדינתו לאחד המשברים הכלכליים החמורים בתולדותיה. לפני כשבועיים העלה הבנק המרכזי ברוסיה את הריבית לרמה של 17% - הגבוהה ביותר מאז המשבר הגדול שפקד את המדינה ב-1998. העלאת הריבית נועדה להתמודד עם צניחתו של שער הרובל שהגיע אז לשפל של כל הזמנים - 66 רובל לדולר.
במקביל להורדת הריבית, הודיעה רוסיה כי אם מחירי הנפט יישארו סביב מחיר ה-60 דולר לחבית, התוצר הרוסי יתכווץ ב-4.5% בשנת 2015. במסיבת עיתונאים שנתית שערך פוטין, הפנה אצבע מאשימה אל עבר הבנק המרכזי, שלדעתו היה צריך לפעול מוקדם יותר. נפילת שערו של הרובל הרוסי היא תוצאה ישירה של הסנקציות שהטיל המערב על רוסיה בעקבות מעורבותה באוקראינה, וכן כתוצאה מהנפילה במחירי הנפט שפוגעים ברוסיה בהיותה אחת ממפיקות הנפט הגדולות בעולם.
7. דב צ'רני
המייסד של רשת "אמריקן אפרל", דב צ'רני, הודח ביוני השנה מתפקידו כמנכ"ל החברה, וזאת לאחר שהואשם בהתנהגות לא הולמת וספג שורת תביעות שהוגשו נגדו בשנים האחרונות בגין הטרדה מינית של עובדים. צ'רני טען כי פוטר באופן לא חוקי ואף ניסה להשתלט על מניות החברה לאחר שהדירקטוריון פיטר אותו, אך בדצמבר עזב סופית.
צ'רני (45) הקנדי הקים את הרשת, שהפכה לחברת אופנה מובילה בארה"ב, ב־1989, בזמן שהיה סטודנט באוניברסיטת טאפטס. בשנים האחרונות הואשם צ'רני כמה פעמים בהטרדה מינית של עובדות בחברה, ובשלב מסוים הוגשו נגדו שבע תלונות. ברוב המקרים הן בוטלו. באחד המקרים צ'רני אף הואשם בחנק עובד באחת מחנויות החברה. עובדים בחברה סיפרו כי הוא נוהג להסתובב במשרד בתחתוניו, ונאמר עליו שהוא נוהג להציע הצעות מגונות לעובדי החברה וכן משתמש בשפה "טעונה מינית" עם עובדיו ועם הקולגות שלו.
החקירה של החברה מצאה כי מלבד ההאשמות להטרדה מינית, צ'רני גם השתמש בצורה לא הולמת במשאבי החברה, ובין היתר רכש כרטיסי טיסה לבני משפחה וניצל דירות של החברה לאירוח חברים.
8. ביל גרוס
ביל גרוס, מייסד ומנכ"ל פימקו, עזב בספטמבר השנה במפתיע את חברת ההשקעות שייסד, ועבר לחברת ג'נוס קפיטל. לפי הדיווחים, גרוס, שכונה "מלך האג"ח", עזב במהירה לפני שיפוטר מתפקידו, תפקיד בו נהנה משכר של 200 מיליון דולר. פימקו היא קרן האג״ח הגדולה בעולם, שמנהלת 2 טריליון דולר אולם לאחרונה נכנסה לקשיים כאשר 16 חודשים ברציפות המשקיעים משכו כספים מהקרן.
הימים שהובילו לפיטורים היו לא קלים עבור גרוס. במשך 16 חודשים ברציפות המשקיעים משכו כספים מקרן Pimco Total Return שבניהולו, קרן הדגל של פימקו. החלטות הקנייה והמכירה של גרוס נחשבות כמדד רב־ערך בעולם האג"ח; אך בכל זאת, בגיל 69 מעמדו של גרוס כ"מלך האג"ח" כבר לא איתן כשהיה.
9. דונלד סטרלינג
הבעלים (לשעבר) של קבוצת ה-NBA "לוס אנג'לס קליפרס" היה ידוע כבעל דעות גזעניות, אך השנה ההערות הגזעניות עלו לו בקבוצה. אתר TMZ פרסם הקלטה של סטרלינג אומר לחברתו לא להביא אנשים שחורים למשחקי הקליפרס או להצטלם איתם באינסטגרם.
בעבר שילם סטרלינג 2.75 מיליון דולר כדי ליישב תביעת אפליה נגד דיירים שחורי עור בבניין מגורים שבבעלותו בלוס אנג'לס. הוא גם הואשם בכך שאמר כי הוא רוצה מאמן לבן, דרומי, שיוביל את השחקנים השחורים והעניים.
ההקלטה של ההערה הגזענית אשר פורסמה באפריל גרמה להד תקשורתי ונציב ה-NBA אדם סילבר הרחיק את סטרלינג מהליגה לצמיתות והכריח אותו למכור את הקבוצה. לאחת מאבק משפטי, סטרלינג ואישתו מכרו את הקליפרס למנכ"ל מיקרוסופט לשעבר סטיב באלמר, תמורת 2 מיליארד דולר.
10. איימי פסקל
בהתקפה חסרת תקדים על חברת הסרטים סוני, הצליחו האקרים לגנוב 11 טרה-בייט של מידע, אשר כלל סרטים שעוד לא הופצו, משכורות ופרטי חשבונות בנק של בכירים וכן תכתובות דוא"ל פרטיות.
המיילים הפרטיים של פסקל, יו"ר משותפת בסוני, דלפו והתגלו תכתובות מביכות עם בכירים בתעשייה, שכללו גם את הסיפור האמיתי בגללו איבדה סוני את הביוגרפיה של סטיב ג'ובס לטובת יוניברסל. פסקל לא הגיבה לפרסום המיילים האלו, אך היה מייל אחד שממנו לא יכלה להתעלם: בתכתובת, שניתן לפרשה כגזענית, בינה לבין המפיק סקוט רובין, השניים התלוצצו שהנשיא אובמה יאהב סרטים כגון "דג'נגו" "12 שנים של עבדות" ו"המשרת", סרטים בהם מככבים גברים שחורים. לאחר פרסום התכתובות התנצלה פסקל בפומבי.
ה-FBI קבע כי הפריצה למחשבי סוני נעשתה על ידי האקרים מצפון קוריאה. בכך, אישרה הסוכנות הערכות כי זו נעשתה בתגובה להפצת הסרט הקומי "ראיון סוף" שמתאר מזימה לחיסולו של שליט המדינה קים ג'ונג-און.